Kennel Joykooi

Nederlandse kooikerhondje

Rasen har sitt ursprung i Nederländerna där den funnits i flera hundra år. Den har i samarbete med människan används till att locka in änder i sk eenderkooi. Rasens namn kommer av att mannen som hunden jobbade med kallades för kooiker, och hondje står för liten hund. Det finns fortfarande några aktiva anläggningar i Holland och dessa har ett stort kulturellt värde. Rasen var på väg att försvinna i början på 1900-talet. 1942 påbörjades en räddningsinsats av den Holländska Baronessan Van Hardenbroek van Ammerstol som varsamt återskapat Kooikerhondje till de hundar som finns idag. Rasen har funnits i Sverige sen 1994.

Utöver att vara lockar/fångare av änder så har kooikern även uppgiften att vara gårdshund hålla rent från skadedjur och vakta gården genom att varna för inkräktare. Det ställer krav på hundar som är både bra på att både samarbeta och som också kan arbeta självständigt.

Detta gör att rasen med framgång används inom både Agility, Rallylydnad och viltspår men också flera andra hundsporter.

wynja spårutr

Wynja med sin spårutrustning

Att äga en Kooiker

Den ultimata kooikerägaren beskrivs bäst som en lugn, trygg, tydlig hundmänniska med  tålmod och flexibilitet. Är du aktiv och kan lägga mycket tid på din valp och unghund och ge den stabila grund som krävs, ja då kommer du att få en fantastisk tid med din Kooiker.

En Kooiker är levnadsglad, lättlärd och har mycket energi. Den är inte så stor i kroppen men är ändå "mycket hund". Denna sprudlande lilla hund har en integritet som visar sig i mötet av nya människor där den oftast avvaktar eller är helt ointresserad av att ta kontakt. Den känner sig helt nöjd med sin egen "flock"  som den älskar och sätter högt. Kooikern är snabb på att lära sig och förstå vad du vill. Den känner av din sinnestämning och Ibland så tror jag att den kan läsa våra tankar, både på gott och ont! Är du nervös eller orolig så smitta det av sig. Men det är just de här egenskaperna gör den till  den underbara hund som den är! älskar du den just för dessa egenskaper så är det den perfekta hunden för dig!

Vi tycker att det är bra om du har hundvana och vi rekommenderar den inte som förstagångshund, men man ska aldrig säga aldrig. Men ett tips är att du tar reda på så mycket du kan om rasen och träffar flera olika kooikrar så du vet vad det är för hund du köper. Just att träffa flera kooikrar är viktigt eftersom det kan skilja sig mycket mellan individer. 

Vi säljer företrädesvis till dig som vill vara aktiv på något sätt!  Gärna inom någon hundsport.  det är kul om du är lite utställningsintresserad också

Storlek och utseende

Kooikerhondje är en hund med en sund kroppsbyggnad utan överdrifter. Proportionerna ska vara näst intill kvadratiska med passande benstomme. Enligt rasstandarden ska mankhöjd för hane vara 37-42 cm och tik 35-40 cm, men storleken varierar. Pälsen är glänsande, medellång, lätt vågig till slät, vit med orangeröda fläckar och typiska svarta fransar på öronen. Kooikerhondje är en sund lättskött hund utan exteriöra överdrifter. De blir oftast mycket gamla och är pigga högt upp i ålder.

2018-10-07 11.33.55

Trigger just for Joy "Wynja"

Vacker far och mor till vår första valpkull 'ädelstenskullen' 

Dalton och Wynja 

internationell utställning Norge 2014. Daan Dalton V D Zwarte Bellen Hoeve BIR  och Trigger just for Joy "Wynja" BIM båda blev dessutom cruftskvalificerade!